Att tänka på vid köp av hjälmar

Många drar sig för att ens köpa hjälm. De är kanske inte alltid de mest snygga accessoarerna men det är för att det viktigaste med dem inte är utseendet, utan funktionaliteten. Hjälmar ska skydda huvudet om olyckan är framme, detta vet alla, men hur fungerar de egentligen?

Hjälmar för vuxna

De flesta hjälmar består av något som kallas cellplast med ett yttre skal gjort av hårdplast. Dessa gjuts ofta samman för ett bättre skydd. Alla hjälmar som säljs i Sverige behöver uppfylla vissa kriterier och ha genomgått olika tester. Bland annat genomförs tester där man lägger en vikt som motsvarar tyngden av ett huvud, i hjälmen och släpper den sedan rakt från 2 meter över marken. Detta är det minsta en hjälm måste klara av och dessa direktiv gäller inom hela Europeiska Unionen.

Problemet med dessa tester är att vid cykelolyckor är det väldigt ovanligt att islaget sker rakt uppifrån och ner. Det vanligaste är förstås att man faller framåt, bakåt, åt sidorna eller någon blandning av detta, som till exempel snett bakåt. Därför kan det vara bra att se till att hjälmen du köper håller även för detta.
En annan sak som kan vara bra att tänka på är att hjälmen har så kallad MIPS (Multi-directional Impact Protection System). Det är nämligen inte bara skallen som ska skyddas av hjälmen, utan även din hjärna. Tester som har gjorts har visat att rotationen som sker vid islag, är bland det farligaste för hjärnan. Med MIPS skyddas du till viss del från rotationen.

Hjälmen ska inte bara täcka din hjässa utan även ditt bakhuvud och din panna. Täcker den inte som den ska ger den inte fullt skydd. Kom ihåg att ett fall från en cykel mycket väl kan göra att islaget sker både bakåt och framåt.

Den ska även passa och vara lätt att sätta på/ta av, samt att den ska vara bekväm att bära. Gör den ont när du testar den, så behöver du kolla på en annan hjälm.

Hjälmar för barn

Förutom att samma riktlinjer som gäller för vuxna, även gäller när du ska köpa hjälm till ditt barn, är det även några extra saker att tänka på. Barnhjälmar ska enligt lag vara utrustade så att ifall barnet fastnar, kommer spännet att lossa för att inte kväva barnet.

Köp heller inte en för stor hjälm. Cykelhjälmar kan tyckas dyra och du köpte kanske ditt barns cykel för att barnet skulle “växa i den”, så varför kan du inte göra samma sak med hjälmen? Svaret är enkelt, en för stor hjälm skyddar inte. Så även om du köper begagnat eller om barnet ärver en hjälm av ett äldre barn, se till att hjälmen verkligen passar!

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *