Vad man om man inte har råd med akut tandvård?

Vad man om man inte har råd med akut tandvård?

Tandvård kan vara mycket dyrt, trots de subventioneringar som finns. För barn och ungdomar är det gratis – men när man väl kommer upp i en viss ålder så kan det många tiotusentals kronor som behöver läggas ut för en behandling. Om man har problem som behöver vård snabbt så kan man gå till en akuttandläkare som du hittar på akuttandläkarestockholm.net – har man inte råd, så finns det lösningar som gör att man ändå kan få den vård man behöver.

Avbetalningsplan

Ett vanligt sätt att lösa räkningen för en akuttandläkare är att fråga om delbetalning. Exakt vilka villkor som gäller för delbetalningarna kan variera ganska kraftigt. Ofta så kan du delbetala utan ränta under en kortare tidsperiod, till exempel 12 – 24 månader. För långa avbetalningsplaner är det inte ovanligt med en ränta omkring 5 %.

Till detta kommer också normalt olika avgifter. Uppläggningsavgift kan gå på ett antal hundra kronor, och aviseringsavgifterna kan sammanlagt även det bli ett antal hundralappar – eller tusenlappar under en lång betalningsperiod och med höga aviseringskostnader.

Lån

Det finns flertalet lån man kan för sin tandvård. Det är inte ovanligt att klinikerna samarbetar med finansbolag för att kunna erbjuda patienterna en lösning till att träffa en akuttandläkare eller få en dyr behandling utförd.

Maxgränsen på dessa lån varierar. En klinik vi tittar på erbjuder max 50 000 kronor. Prata med din akuttandläkare för att få förslag på detta, om du inte hittar den information som du behöver.

Jämför behandlingar och alternativ

Har din akuttandläkare föreslagit en behandling som verkar dyr? Det kan säkerligen finnas goda skäl till det. Ibland finns det dock goda alternativ som är betydligt billigare. Det kan till exempel handla om att få en brokonstruktion istället för ett implantat med titanskruv. Förvisso är just dessa behandlingar sällan särskilt akuta – men det kan finnas behandlingar som din akuttandläkare utför, som möjligen skulle kunna bytas mot billigare alternativ.

Det är din tandläkare som gör en bedömning för vad som är bäst för dig givetvis, men det skadar inte att fråga. Det är då upp till tandläkaren berätta vilka billiga alternativ som finns – om det finns några.

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *