Bygglovsritningar används både inför bygglov, som offertunderlag samt som ”guide” inför att byggnationen ska påbörjas. För privatpersoner är det därmed en kostnad som måste läggas med inför budgetering inför ett ombyggnadsprojekt. Vad kostar det?
Storlek är avgörande
Ju större ombyggnation eller nybyggnation som ska ske desto längre tid tar det att skapa de bygglovsritningar som behövs till projektet. Det gör att flera byråer har valt att erbjuda fasta priser på bygglovsritningar för mindre projekt.
I vissa fall kan det till och med bara krävas att befintliga bygglovsritningar ritas om varpå de kan användas vid bygglovsansökan. Det är därför viktigt att alltid spara de ritningar som ges inför byggnationer. Det kan spara pengar när väl en ombyggnation behöver ske.
Ett företag anger att de gör bygglovsritningar från ca 2000 kr men att det då handlar om att göra om befintliga ritningar. Samma företag tar ca 10 000 kr om det är byggnation på ca 70 kvadratmeter.
Vid stora projekt är det däremot mycket svårt att ta betalat per kvadratmeter. Då behöver byråerna få en överblick över projektet för att sedan kunna ge en offert.
Högre pris vid akuta bygglovsritningar
I likhet med de flesta tjänsteföretag erbjuder byråer snabbare leverans – mot en högre kostnad. De har en prioriteringsordning bland sina kunder men kan ta på sig snabbare uppdrag genom att exempelvis genomföra jobb på kvällar eller helger. Detta är sällan något som privatpersoner behöver utnyttja då tiden som kommunen ger vid exempelvis kompletteringar brukar vara relativt lång.
Komplicerade uppdrag
Det är stor skillnad på att skapa konstruktionsritningar till en enkel tillbyggnad till en bostad eller att skapa dem till en komplex byggnation inom en industrianläggning. Det kan delvis krävas specialistkunskap vilket därmed drar upp priset.
Ytterligare hjälp på vägen
Behövs enbart hjälp med konstruktionsritningar eller behövs även annan hjälp? Många gånger erbjuds kompletta lösningar.
- Bygglovshjälp
Låt byrån både skapa de ritningar som behövs samt skapa den bygglovsansökan som därefter skickas in till gällande kommun. Byrån kan även kontakta kommunen vid frågor och ta fram kompletteringar om detta behövs. Med andra ord sköter de bygglovsansökan från start till mål.
- Offertunderlag och jämförelse
Byrån kan även hjälpa till med offertunderlag till kommande byggnation. Ritningar som byggbolagen får ta del av ligger till grund för de offerter som de ger varpå byrån sedan kan vara med och hjälpa kunden att välja rätt leverantör.
Inga svar