Detta behöver du veta när du lånar utan UC

När det kommer till kreditupplysningar är Upplysningscentralen (UC) den ledande leverantören av sådana i vårt land. Det är också det mest kända upplysningsföretaget, men det finns även ett antal alternativa leverantörer som erbjuder liknande tjänster. Dessa blir aktuella när du väljer att låna utan UC. I denna artikel tar vi en närmare titt på dessa alternativa kreditupplysningsföretag och vad du som låntagare behöver veta.

Vad är ett kreditupplysningsföretag?

Ett kreditupplysningsföretag samlar in och förvaltar data om privatpersoners och företags kreditvärdighet. Denna information används av långivare, hyresvärdar och andra aktörer som behöver göra en bedömning av en persons eller ett företags ekonomiska stabilitet och betalningsförmåga.

Populära alternativ när du lånar utan UC

När du väljer att låna utan UC används inte Upplysningscentralen vid inhämtandet av kreditupplysningen. Långivaren kan då istället använda sig av någon av följande (eller andra) leverantörer:

  • Bisnode. Bisnode är ett internationellt företag som har varit verksamt i Sverige i flera år. Företaget tillhandahåller kreditinformation och andra tjänster till företag och privatpersoner.
  • Creditsafe. Creditsafe är ett företag som fokuserar på mindre och medelstora företag. Men de erbjuder även tjänster till privatpersoner. Företaget har en bred databas och erbjuder även internationell kreditinformation.
  • Decidas Info. Decidas Info är ett svenskt kreditupplysningsföretag som riktar sig till både företag och privatpersoner. De använder en unik modell för att bedöma kreditvärdighet. Denna modell kan vara mer fördelaktig för vissa individer som är intresserade av att låna pengar.

Fördelarna med de alternativa kreditupplysningsföretagen

Det finns flera fördelar med att använda de alternativa leverantörer av kreditupplysningar som används när du lånar utan UC. Två av de främsta fördelarna är:

  • Minskad inverkan på din kreditvärdighet. Flera förfrågningar via UC på kort tid kan ha en negativ inverkan på din kreditvärdighet. Många alternativa kreditupplysningsföretag tillhandahåller tjänster som inte påverkar din kreditvärdighet i samma utsträckning.
  • Mer flexibla kriterier. Dessa leverantörer av kreditupplysningar använder ofta en annorlunda algoritm eller modell för att bedöma din kreditvärdighet. Därmed kan de ofta vara mer flexibla och förlåtande.

Med detta sagt bör du alltid göra en grundlig jämförelse och förstå alla fördelar och risker innan du går vidare och gör en ansökan.

Kommentarer är stängda