Kamerabevakning är ett ämne som debatterats flitigt på senare år. I Sverige regleras användandet av övervakningskameror av kamerabevakningslagen, vars syfte är att säkerställa att övervakning endast sker när intresset av att övervaka väger tyngre än intresset av att skydda sin integritet. I den här texten kan du lära dig mer om lagen, några av dess paragrafer samt om vad som krävs för att få bedriva kamerabevakning i Sverige.
Kamerabevakningslagen
Kamerabevakningslagen trädde i kraft den första augusti 2018. I vissa fall påverkas förutsättningarna för kamerabevakning av GDPR, som som trädde i kraft den 25:e maj samma år.
- Första paragrafen. I den första paragrafen finns information om lagens innehåll.
- Andra paragrafen. Här finns information om syftet lagen, som anges vara att dels skydda fysiska personer mot intrång i den personliga integriteten vid övervakning, men också att tillgodose behovet av övervakning för “berättigade ändamål”.
- Tredje paragrafen. Här definieras begreppet
Ovan är mycket kort om vad du kan förvänta dig från lagens innehåll, som är på 29 paragrafer. För den som vill läsa mer kan en längre sammanfattning, som innehåller utdrag från lagkommentarer, hittas på Datainspektionens hemsida.
Vilken utrustning innefattas av lagen om kamerabevakning?
Med övervakningskameror menar man TV-kameror, andra optisk-elektroniska instrument samt utrustning som är jämförbara med dessa som satts ut (utan att kunna manövreras på plats) så att de kan användas för bevakning.
Att den är uppsatt innebär alltså att det måste finnas viss varaktighet. Att de inte kan styras på platsen innebär att exempelvis en mobilkamera eller annan handhållen kamera innefattas av lagen.
Vad gäller för privatpersoner?
För den som enbart ska övervaka sin egen bostad eller tomt i privat syfte, så krävs inget tillstånd då den ovan nämnda lagen inte gäller. Däremot måste privatpersoner förhålla sig till Dataskyddsförordningen, som säger att det krävs rättslig grund för att kamerabevakning ska få ske. Grunden utgörs vanligtvis av ditt behov av säkerhet över den egna bostaden eller tomten, att det väger tyngre än den personliga integriteten hos andra. I de flesta fall ska till exempel förebyggande av inbrott ses som en god grund att stå på.
Så länge du har rätt syfte och enbart övervakar din privata egendom ska inga tillstånd behövas. Sprid inte filmer på internet och filma inte allmänna platser eller grannarna.
Inga svar