Låna till företag

Låna till företag

Oförutsägbara utgifter, fakturor som ska betalas och investeringar som ska göras. Utan bra likviditet i företaget kan man snabbt hamna i knipa. För dig som vill låna till företag finns dock en del saker att tänka på. När du tar ett företagslån ingår du ett avtal med banken du valt. Detta innebär såklart att du måste betala tillbaka lånet inom avsatt tid. Men innan du tar ett lån bör du fundera över vilken månadskostnad företaget klarar av att betala tillbaka varje månad under flera år. Det är lätt hänt att sätta en högre summa än vad man tänkt, något som kan göra kommande år besvärliga. 

När du ska låna till företag bör du alltid noggrant räkna ut exakt hur mycket ni behöver låna. Det är aldrig smart att låna mer än vad som är tvunget. Om ni ska finansiera en ny investering bör ni ha gjort noggranna uträkningar för att se hur lönsamheten ser ut och när ni kommer ha tjänat tillbaka pengarna ni lånade. Men vad använder företag sina företagslån, egentligen? Bland annat:

  • För att förnya tillgångar i företaget
  • För att expandera verksamheten
  • För att starta ett dotterbolag
  • För att investera i materiella tillgångar

Det kan vara otroligt hjälpsamt med ett företagslån, men dessa bör aldrig tas lättvindigt. Lån ska betalas tillbaka och de är dyrare än summan du lånar. Allt handlar om räntan och hur amorteringsplanen ser ut. Det finns flera olika sätt att lägga upp amorteringsplanen och räntan, så kolla alltid med din bank om vilket sätt som är bäst för dig. Har banken inte något särskilt att erbjuda dig? Gå till nästa!

Kom ihåg detta när du ska låna till företag

Till skillnad från vanliga privatlån, som du kan ta utan att förklara varför för banken, måste du kunna presentera en riktig affärsplan för banken när du tar företagslån. De vill se affärsplan, budget och bokslut (om ni hunnit få det). Banken behöver den här typen av uppgifter för att själva beräkna risken det innebär att låna ut till just ditt företag. Med andra ord finns det möjlighet att påverka chansen till ert lån. Till exempel genom att skapa en riktigt bra och utförlig affärsplan där banken tydligt kan se affärsidén och att det kommer fungera.

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *